Συνεργάτες
Μαριάνθη Ψωματάκη
Διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό, κινησιολογία σε ηθοποιούς και yoga.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. Σπούδασε σύγχρονο χορό στο Παρίσι, όπου και απέκτησε το Κρατικό δίπλωμα διδασκαλίας χορού και το Μεταπτυχιακό δίπλωμα (DEA), Αισθητικής Τεχνολογίας και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας.
Απέκτησε το δίπλωμα της Yoga Alliance 200h και διδάσκει Hatha yoga επηρεασμένη από την χορευτική εμπειρία.
Από το 1997 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο Τ.Μ.Ε.Τ του Πανεπιστημίου Μακεδονία, στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., στην δραματική σχολή Ίασμος, Β. Διαμαντόπουλου, στον Πολυχώρο Τέχνης Alte Fablon και στο Α4Μ Κέντρο Παραστατικών Τεχνών.
Συνεργάστηκε ως χορεύτρια με τις ομάδες «Ballet Contemporain de Karin Waehner», «Compagnie Épiphanie» στη Γαλλία, με το «Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε.», την ομάδα «Vis Motrix», την ομάδα «Ευάνεμος» και το χοροθέατρο «Αδράστεια» της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος, στην Ελλάδα.
Ως χορογράφος έχει κάνει δικές της παραγωγές χοροθεάτρου με το «χοροθέατρο Αδράστεια», την ομάδα «Oberon art group» καθώς και την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις της ομάδας.
Έχει συνεργαστεί επίσης με το Κ.Θ.Β.Ε. και είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας «Sempreviva» για άτομα άνω των 60 χρόνων.
Άρης Παπαγιαννόπουλος
Γεννήθηκε το 1969 στην Αυστρία. Το 1975 έρχεται στην Αθήνα όπου ζει στα Εξάρχεια μέχρι το 1980 και έως το 2006 στο Χαλάνδρι. Έκτοτε ζει στη Θεσσαλονίκη με την Άσπα και τους δύο γιούς τους.
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, και παρακολούθησε μεταπτυχιακά προγράμματα στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και στο Project Management (PMP). Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Ειδικεύεται ωστόσο και αγαπά με πάθος τα «υπόγεια ρεύματα», αυτά που ρέουν στα βάθη των ανθρώπων και στις ροές των ανεπαίσθητων αισθημάτων και σκέψεων που κυβερνούν τη ζωή μας.
Διδάσκεται στο Παρίσι Tai Chi και Qi Gong και το διδάσκει τα πρωινά στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Διοργανώνει online σεμινάρια για την αντιμετώπιση του άγχους.
Έχει δημιουργήσει το εργαστήριο εσωτερικής συγκρότησης, μια μέθοδο που αποσκοπεί στην ταχύτατη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και την περαιτέρω ανάπτυξη τους.
Όραμά του είναι η διάδοση των πρακτικών και μεθόδων υγείας και προσωπικής ανάπτυξης στην ευρύτερη κοινωνία για την καλύτερη ζωή και σκέψη όλων μας.
STELLA GRIGOVITS
H Στέλλα Γκρήγκοβιτς μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο, από το οποίο φεύγοντας – εκτός από το απολυτήριο – πήρε και την αγάπη της για τη μουσική και το θέατρο.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σπούδασε Θεατροπαιδαγωγική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Master) της σχολής Καλών Τεχνών του Βερολίνου (UDK) με υποτροφία του Ινστιτούτου Roza Luxenburg.
Από το 2002 έως το 2008 υπήρξε μέλος της μουσικοθεατρικής ομάδας ”Μουσικό Πολύτροπο” του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ, υπό την καλλιτεχνική εποπτεία του καθηγητή Γιάννη Καϊμάκη με συμμετοχή σε πλήθος παραστάσεων και φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αντικείμενο της ομάδας είναι η μουσική και λαογραφική μελέτη παραδοσιακών τραγουδιών απ’ όλη την Ελλάδα.
Είναι ιδρυτικό μέλος του γυναικείου φωνητικού συνόλου Πλειάδες (Pleiades Vocal Group), το οποίο από το 2006 ως σήμερα, ασχολείται με την μελέτη και ερμηνεία του πολυφωνικού τραγουδιού της Ηπείρου, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, παραστάσεις και μουσικά projects σε συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ν. Ξυδάκης, Ν. Κυπουργός, Encardia, Rotting Christ, V.I.C, Xάρης Πεχλιβανίδης, Κορίνα Βασιλειάδου, Kat Valastur κ.α).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια πάνω στη φωνή, το τραγούδι και τον θεατρικό λόγο, τόσo στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με καθηγήτριες τις Ulrike Sovodniok, Beate Krützkampf, Βασούλα Δελλή, Γεωργία Τέντα, Βάλια Μαυρίδου, ενώ συνεχίζει την μελέτη της στο τραγούδι με την Έλενα Κρασάκη.
Maria Santos
Δημιουργική και ανήσυχη από μικρή σπούδασε Jazz Dance, Classic Ballet, Caribbean Dance, Bharatanatyam, Contact Improvisation, Modern Dance και Flamenco.
Είναι πτυχιούχος ανωτέρας σχολής Dipl. Graphic-Designer με εξειδίκευση στο Visual & Multimedia Design και ολοκλήρωσε σπουδές στο Digital and Social Media Marketing.
Είναι αναγνωρισμένη facilitator της μέθοδος Neurodanza από το Ινστιτούτο Ανώτερης Νοημοσύνης με έδρα στη Μαδρίτη και είναι αναγνωρισμένη Buteyko Breathing Specialist (RU/USA).
www.zoepnoebreathing.com
www.neurodanza.com
Βικτώρια Φούρναρη
H Βικτώρια είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος Δημιουργικής Γραφής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Τα τελευταία 8 χρόνια αναδεικνύει περισσότερο μέσα από την εργασία της με τη γραφή τη θεραπευτική της κυρίως διάσταση.
Marie-Hélène Soubeyrand
Γεννήθηκε στη Γαλλία και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νοσηλευτική στη Γαλλία και εργάστηκε σε νοσοκομείο στο Τμήμα Γηριατρικής.
Η Marie-Hélène Soubeyrand είναι πιστοποιημένη Tai Chi Chuan Instructor / Yang Style Form / Qigong Fundamentals και επίσης πιστοποιημένη Shiatsu Nonindo practitioner από το Ινστιτούτο Nonindo της Γαλλίας.
Εκπαίδευση
- Qi Gong για την υγεία
- Dao Yin Yang Sheng Gong με τη Isabelle Ladding
- Ba Duan Jin , Liu Zi Jue με τον Zhang Κejun
- Wuji jing gong με τον Pierre Kouzmenko και τον Rémi Solliez
- Tai chi Chuan
- Tai chi Chuan Yang – 108 κινήσεις (Σχολή της Σαγκάης), Wuji Tai
- Chi – 13 κινήσεις (2010 έως σήμερα)
- Tai chi Chuan Yang με τον Giovanni Postorino.(2009)
- Wutao
- Wutao στην WutaoSchool. Γαλλια. 2018-2019 έως σήμερα
Επαγγελματική εμπειρία
- Από το 2015 έως 2021 δίδαξε Qi Gong και Tai chi Chuan Yang στη Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς, στην ΧΑΝΘ και στο Sunrise Taichi House.
- Συντονίζει ομάδες ευεξίας (Qi gong, Do-in).
Παρέχει ατομικές συνεδρίες Shiatsu - Είναι έγκριτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου (www.shiatsugr.gr).
Maja Möser
Η Maja Möser, υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος σε ομάδες του 4ου Δρόμου και ειδικότερα των ομάδων Κινήσεων και πλέον είναι μια πολύ γνωστή δασκάλα των Ιερών Κινήσεων.
Η πρώτη της επαφή έγινε το 1972, στην Ακαδημία Διαρκούς Εκπαίδευσης του Bennet και έκτοτε είχε την τύχη να έχει εξαιρετικούς δασκάλους και να συνεχίζει την πρακτική της για δεκαετίες.
Αφότου μελέτησε κι άλλα συστήματα και πρακτικές, απέκτησε μια μοναδική κατανόηση του συσχετισμού αλλά και των διαφοροποιήσεων με το σύστημα του Τέταρτου Δρόμου.
Βασική της πρόθεση είναι να καθιερώσει τις Κινήσεις ως τον πιο βιώσιμο και ολοκληρωμένο τρόπο για την πνευματική συνειδητοποίηση. Άλλωστε, αποτελεί μια φρέσκια πρακτική, που ταιριάζει στους καιρούς μας όσο καμία άλλη.
H Maja Möser έχει δουλέψει τόσο μόνη της, όσο και με γκρουπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Τσεχία, Μάλτα, στην ίδια την Γερμανία, όπου ζει μόνιμα, και στην Ελλάδα – στην Θεσσαλονίκη.
Πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο της στα αγγλικά, με τίτλο «Η εμπειρία μου από τις κινήσεις Γκουρτζίεφ».
Αμαλία Κοντογιάννη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. καθώς και του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι διδάκτορας θεατρολογίας του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ., όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η εγελιανή διαλεκτική και το τραγικό. Παραδείγματα από το σύγχρονο θέατρο».
Συντονίζει το Τμήμα Καλλιτεχνικού Έργου και Δραματολογίου του ΚΘΒΕ. Είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το 2009 και έχει υπάρξει επιστημονικά υπεύθυνη και συντονίστρια σε σειρά έργων που υλοποιήθηκαν στο ΚΘΒΕ.
Είναι μέλος της επιτροπής Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2010. Είναι μέλος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Από το 2007 διδάσκει δραματολογία και θεωρία θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. Έχει εργαστεί ως δραματολόγος σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Sempreviva.
Κατερίνα Λιάκου
Σκηνογράφος, εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής, εκπαιδευτική σύμβουλος ψυχικής υγείας Gestalt.
Έχει κάνει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές θεάτρου και προηγμένων τεχνολογιών για την παραγωγή και την εκπαίδευση στο ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ και στο University of Kent.
Eργάζεται ως εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Έχει δουλέψει με ανάμεικτες ομάδες παιδιών Ρομά και μη στο σχολείο οργανώνοντας καλλιτεχνικές παρεμβάσεις με στόχο την συμπερίληψη και την ένταξή τους μέσα στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΠΘ.
Στο παρελθόν εργάστηκε ως καθηγήτρια latin και ευρωπαϊκών χορών και έχει σχεδιάσει σκηνικά και φωτισμό για θεατρικές ομάδες.
Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Sempreviva. Παράλληλα, είναι εκπαιδευόμενη στη μέθοδο ψυχοθεραπείας Gestalt στη Θεσσαλονίκη.
Γεωργία Τέντα
Μουσικός, performer, εμψυχώτρια φωνητικών συνόλων.
Γεννήθηκε στα Γιάννινα το 1971. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Δίπλωμα Πιάνου, Δίπλωμα Κρουστών, Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, Πτυχία Ανώτερων Θεωρητικών, σπουδές Σύνθεσης), στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και στο University of Huddersfield (εντατικό βιωματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Physical Theatre με εμψυχωτή τον John Britton).
Έχει μελετήσει τεχνικές τραγουδιού και φωνητικής έκφρασης με τη Σαβίνα Γιαννάτου, τη Μίρκα Γιεμεντζάκη, τη Βάλια Μαυρίδου και τον Σπύρο Σακκά.
Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο έρευνας την ελληνόφωνη πολυφωνική φωνητική παράδοση στη Νότια Αλβανία.
Ιδρυτικό μέλος και συνεμψυχώτρια των φωνητικών συνόλων Διώνη (2004-2006) και Πλειάδες (2006-σήμερα), και της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Sempreviva (2016-σήμερα).
Το ερευνητικό και καλλιτεχνικό της ενδιαφέρον εστιάζει στο πώς η σχέση φωνής και σώματος μπορεί να οδηγήσει στην παρατήρηση του «εγώ» και του «άλλου», και στη συνύπαρξη, τη συναποδοχή και τη συνδημιουργία.
Ανέτα Λιάπτση
Η Ανέτα Λιάπτση είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην υποκριτική.
Έχει εργαστεί ως θεατροπαιδαγωγός στο εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης για παιδιά Σβούρα (1998-2011).
Έχει συνεργαστεί με το Κ.Θ.Β.Ε. ως ηθοποιός και συντονίστρια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2002-2010), όπως και στα χειμερινά και θερινά θεατρικά εργαστήρια για παιδιά (2015-2018).
Επίσης, έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και ηθοποιός με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το Σχήμα Εκτός Άξονα και το Χοροθέατρο Αδράστεια.
Από το 2005 διδάσκει θεατρική αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Sempreviva.
Ειρήνη Καλογηρά
Εισηγήτρια της πρακτικής σ.π.α.* (σωματικές πρακτικές αυτοφροντίδας) .
Εμψυχώτρια καλλιτεχνικών ομάδων. Καθηγήτρια κινησιολογίας. Παιδαγωγός. Χορογράφος .
Οι σπουδές της αφορούν την τέχνη, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την θεραπεία.
Σπούδασε Φιλοσοφία και Παιδαγωγική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ‘’Ανδρομάχης Καφαντάρη “.
Για πολλά χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του Χορού και του Θεάτρου.
Η πρακτική σ.π.α. είναι η προίκα μιας διαδρομής χρόνων στην εκπαίδευση και την έρευνα στις σωματικές πρακτικές , ενσωματώνει τις σπουδές της στον χορό και την φυσικοθεραπεία, την πλούσια εμπειρία στην θεραπευτική κινησιολογία μέσα από ομαδικά σεμινάρια και ατομικές συνεδρίες.
Είναι μια ολιστική και πρακτική προσέγγιση σωματικής άσκησης και αυτοφροντίδας που προσκαλεί κάθε έναν και καθεμιά σε μια προσωπική διαδρομή μεταμόρφωσης , προσφέροντας ένα δίκτυο εμψύχωσης και στήριξης σε όσες και όσους επιθυμούν να αναλάβουν την ευθύνη της ευημερίας τους .
Θόδωρος Διαμαντόπουλος
Γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1966. Καθηγητής Φ Αγωγής, πτυχιούχος του ΤΕΦΦΑ του ΑΠΘ. Ξεκίνησε το ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ το 2005 στην Θεσσαλονίκη με τον Πιερ Κουζμένκο, παραδοσιακή φόρμα yang style 108 κινήσεων.
Το 2007 συνεχίζει στο Ηράκλειο Κρήτης με Δασκάλα την Γαλλίδα Ιωάννα Βούλβερικ Κοκκινάκη την παραδοσιακή φόρμα yang style της οικογένειας TUNG.
Το 2009 συμμετέχει σε σεμινάριο στην Αθήνα με τον grand master KAI YANG TUNG. Το 2010 μετα την απώλεια της δασκάλας του σε τροχαίο αναλαμβάνει την συνέχεια της ομάδας της, από το ρόλο του δασκάλου.
Το 2013 επιστρέφει Θεσσαλονίκη και από τότε συνεχίζει να υπηρετεί την κινέζικη αυτή τέχνη, δίνοντας έμφαση στην αναζήτηση της αρμονίας και εσωτερικής γαλήνης.
Παραδίδει μαθήματα στο πάρκο της Ν Ελβετίας, εκεί που πρωτοξεκίνησε και, κατά τους χειμερινούς μήνες, σε φιλόξενους χώρους όπως το Spiralab